Am tot vazut in ultima vreme pe facebook niste poze care ataca bauturile energizante prin faptul ca acestea contin taurina. Dupa mintea omului de rand, cand aude pentru prima data cuvantul taurina se gandeste la ceva obtinut din taur, in cazul de fata se face referire la sperma acestuia.
Prin acest articol vreau sa ii lamuresc pe cei ce sustin sau cred cele spuse mai sus, deoarece dezinformarea aceasta nu duce la nimic bun si productiv.
Taurina este un aminoacid natural si se gaseste in concentratii mari in celulele albe, in muschii scheletului, sistemul nervos central si in muschii inimii. Este cunoscut de asemenea sub numele de acid 2-aminoetansulfonic, este un aminoacid conditional care se gaseste in surse alimentare naturale, biosintetizat in organism si produs prin sinteza chimica in scopuri comerciale.
Taurina este mentionata ca un aminoacid conditional, deoarece este derivat din cisteina ca si alti aminoacizi, dar ii lipseste grupa carboxil care apartine de obicei aminoacizilor. In schimb, contine un grup de sulfati si poate fi numit aminoacid sulfonic.
Functii fiziologice.
Se considera ca taurina are un impact semnificativ pentru sistemul cardiovascular, deci este un motiv important pentru suplimentarea cu aceasta. Muschii cardiaci sunt intariti in prezenta taurinei, ceea ce poate duce la o functionare mai buna. Acest efect este regasit si la muschii scheletici si se crede ca poate imbunatati capaciatatea de antrenare si abilitatile fizice.
In plus, receptorii CABA inhibitori din creier sunt activati de taurina. Asta duce la presupunerea ca taurina are un efect inhibitor asupra cailor cerebrale, de asemenea stabilizeaza efectele de stimulare observate la diferite substante, cum ar fi cafeina.
Surse naturale.
Taurina este gasita in stare naturala in diferite surse de hrana, cum ar fi ouale, laptele, fructele de mare si carnea. Doza zilnica de taurina variaza in functie de individ, intre 10 si 400 mg pe zi, media fiind aproximativ 58 mg.
Sintetizare si productie.
Taurina este sintetizata natural de corpul nostru in pancreas. Procesul de sintetizare implica oxidarea gruparii sulfhidril de pe molecula de cisteina pentru a forma acid sulfinic cisteina, care sufera decarboxilare pentru a forma hipotaurina si, eventual, taurina.
Deoarece cererea publica de consum pentru taurina a crescut, productia comerciala a substantei a devenit necesara, odata cu introducerea sintezei chimice.
Acest lucru se face de obicei cu o reactie intre oxidul de etilena si bisulfit de sodiu pentru a forma acidul izetionic, care este folosit pentru a obtine forma sintetica de taurina. Alternativ, reactia dintre aziridina si acid sulfuros este un proces reactiv unic, care poate fi utilizat pentru a obtine taurina.
Beneficiile suplimentarii cu taurina.
-ajuta la reducerea stresului prin cresterea nivelelor de GABA.
-sustine pierderea in greutate prin initierea fazei de metabolizare a grasimii, proces continuat de l-carnitina.
-poate ajuta la cresterea productiei de testosteron.
-sustine sanatatea inimii prin intarirea muschilor acesteia si scade presiunea arteriala.
-exista mai multe beneficii asupra sanatatii si efortului fizic ale taurinei, le-am prezentat doar pe cele mai importante.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu