marți, 15 martie 2016

Vitamina C

Acidul ascorbic sau Vitamina C reprezinta un antioxidant de exceptie ce contribuie la incetinirea proceselor degenarative din organism. Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) ea se elimina in cantitati mari din corp. Organismul uman nu isi poate sintetiza propria Vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse. Sensibila la lumina, caldura si vapori de apa, aceasta vitamina este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilajelor, muschilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor oaselor si dintilor.

  

Beneficiile suplimentarii cu vitamina C: 

  • contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asiguarand rezistenta organismului importiva infectiilor. 
  • accelereaza vindecarea ranilor si regenerarea tesuturilor. 
  • scade colesterolul sangvin, protejeaza organismul fata de substanetele cancerigene si creste si mentine randamentul fizic. 
  • previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul calciului si al altor minerale. 
Lipsa vitaminei C conduce la aparitia scorbutului care este o boala caracterizata prin anemie, caderea dintilor si sangerari sub piele. in carenta de vitamina C tenul devine uscat si palid, pierzandu-si  stralucirea si prospetimea.
Excesul de vitamina C (1000-5000mg pe zi) se manifesta prin deranjamene stomacale mai ales in cazul unei sensibilitati crescute la aciditate, aparitia de pietre la rinichi, afectarea sistemului imunitar si aparitia simptomelor de ameteala si greata.

Doza zilnica de vitamina C este de 80-100 mg pe zi si poate fi procurata din fructe si legume,d ar si din suplimente ce contin aceasta benefica vitamina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu